Ob dnevu suverenosti, našem najmlajšem državnem prazniku, smo učenci in učitelji obiskali Urad predsednika Republike Slovenije. V sklepnem delu uradnega programa so se učenci Osnovne šole Hajdina predsedniku republike, g. Borutu Pahorju, prisrčno zahvalili za njegovo udeležbo na slovesnosti ob 210. obletnici javnega šolstva v Hajdini, ki je potekala oktobra 2018, in izrazili hvaležnost, da so na praznik lahko obiskali Predsedniško palačo.

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Sporočilo za javnost predsednika republike slovenije, Boruta Pahorja

Ob dnevu suverenosti v Predsedniški palači dan odprtih vrat s sporočilom enotnosti in medsebojnega spoštovanja

Ob dnevu suverenosti, našem najmlajšem državnem prazniku, je v Uradu predsednika Republike Slovenije kot običajno ob državnih praznikih potekal dan odprtih vrat. Obiskovalce Predsedniške palače je sprejel in nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je Slovenkam in Slovencem doma in po svetu ter državljankam in državljanom čestital ob dnevu suverenosti z najboljšimi željami za našo lepo in uspešno prihodnost.

“Danes praznujemo dan suverenosti, ki spominja na odhod zadnjih okupatorjevih vojakov iz naše domovine, s čemer je Slovenija postala suverena država, nova oblast pa je v celoti nadzirala naš teritorij,” je predsednik republike spomnil v nagovoru ob prazniku in poudaril pomen nadaljnjih korakov, ki so vodili do popolnoma samostojne države, v kateri vsi lahko odločamo o njeni prihodnosti. Posebej je poudaril, da smo vsi dolžni negovati domovino in skrbeti za njen razvoj, da bo varna in uspešna, ko bodo naši otroci odrasli. “Pomembno izročilo ob prazniku je zavedanje, da se moramo pri bistvenih stvareh potruditi, da pridemo do približno enakega ali enotnega stališča, zato moramo paziti eden na drugega, se razumeti in se med seboj spoštovati,” je dejal predsednik Pahor. S to skupno željo so predsednik republike in navzoči otroci pozvali vse otroke in Slovence doma in po svetu k razvijanju spoštljivih odnosov, medsebojnega razumevanja, spoštovanju dostojanstva in razlik med nami. Tako bomo enotni tedaj, ko bo to potrebno za našo skupno usodo, je nagovor sklenil predsednik republike.

Predsedniško palačo je ob prazniku obiskal tudi avstralski ultramaratonec Dion Leonard, ki se bo v nedeljo udeležil ljubljanskega maratona. Spremljala ga je psička Gobi – potepuška psička, ki se mu je pridružila na Kitajskem in z njim pretekla 125 kilometrov. “To je bila majhna gesta dobrote, ki mi je spremenila življenje,” je o posvojitvi psičke dejal gospod Leonard in vse prisotne pozval, naj negujemo medsebojno ljubezen in dobroto.

Kulturni program ob državnem prazniku so tokrat pripravile pevke iz vokalne skupine Vox Angelica iz Slovenskih goric, ki so letos poleti na 25. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Prevezi v Grčiji osvojile bronasto medaljo.

V sklepnem delu uradnega programa so se učenci Osnovne šole Hajdina predsedniku republike prisrčno zahvalili za njegovo udeležbo na slovesnosti ob 210. obletnici javnega šolstva v Hajdini, ki je potekala oktobra 2018, in izrazili hvaležnost, da so na praznik lahko obiskali Predsedniško palačo.

Vsi obiskovalci dneva odprtih vrat, ki jih je bilo blizu 400 (štiristo), so si v nadaljevanju ogledali delovne in protokolarne prostore predsednika republike, ki jim je v svoji pisarni odgovarjal na vprašanja. Tradicionalno je bila v počastitev državnega praznika pred Predsedniško palačo postrojena častna straža Garde Slovenske vojske. Dneve odprtih vrat Predsedniške palače, ki na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja potekajo od leta 2013, je dosedaj obiskalo več kot 21.000 (enaindvajset tisoč) obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.