Marsikatero tekmovanje je bilo v minulem in tekočem šolskem letu bodisi prestavljeno ali pa odpovedano. Večini učencev je posledično precej padla motivacija za priprave na tekmovanja, ki jih morda sploh ne bo.

Vendar naš Maks Kokol iz 3.a je dokazal, da je možno tudi v takšnih razmerah doseči vrhunske rezultate. V finalnem tekmovanju hitrega in zanesljivega računanja Lefo, na katerega je bilo povabljenih le 13 najboljših v celotni državi, je osvojil 4. mesto!

Takšnega dosežka si ne prislužiš s samo malo vaje pred tekmovanjem. Za takšen dosežek je potreben vsakodnevni trening – tako kot pri športu ali igranju inštrumenta. Biti ti mora v veselje, sprostitev, izziv. Čutiti moraš zadovoljstvo, ko ti uspe napredovati in premagati samega sebe – podreti lastni rekord.

Razredničarka skromno pravi, da so ga v 3.a sicer vsi spodbujali in zanj navijali, vendar je Maks nadarjen učenec, ki ima veliko spodbudo v domačem okolju in zato gredo vse zasluge Maksu in njegovi družini. Ko se “srečajo” nadarjenost, delovne navade, vztrajnost, podpora in spodbuda, so izjemni rezultati neizbežni.

Kaj pa pravi Maks?

»V soboto, 6. februarja 2021, sem se udeležil državnega tekmovanju v hitrem in zanesljivem računanju (Lefo). Potekalo je na daljavo preko spletne aplikacije Zoom. Tekmoval sem v 1. skupini (prvi, drugi in tretji razred OŠ). Tekmovalna komisija je preko Zoom-a podala osnovna navodila in bila prisotna ob morebitni težavi med samim tekmovanjem. Poskrbljeno je bilo tudi za navijače in mentorje, ki so lahko »navijali« za svoje tekmovalce. V živo so lahko spremljali tekmovanje na spletni strani Lefa. Tekmovanje je bilo v peteroboju. Bile so različne discipline: seštevanje, odštevanje, seštevanje in odštevanje, primerjava ter iskanje neznanega števila. Sam računski del tekmovanje je trajal 45 minut. Zelo pomembna je bila hitrost, natančnost in seveda znanje. Za tekmovanje sem se pripravljal tako, da sem zadnji teden pred državnim tekmovanjem vsak dan vadil po par minut. Pred tekmovanjem sem bil zelo vznemirjen. Vedel sem, da bo težko. Dal sem vse od sebe, se zelo skoncentriral in na koncu dosegel 4. mesto v svoji starostni skupini. Zelo sem ponosen na svoj rezultat.«

Tudi mi smo zelo ponosni nate, Maks!

Kot pravi razredničarka, najlepše pri tem je, da ostaja razigran in vesel otrok. Naj tako tudi ostane!

Na šoli imamo še veliko perspektivnih tekmovalcev na različnih predmetnih področjih. Naj jim bo Maksov uspeh še dodatna motivacija, da se tudi v takšnih razmerah DA! Samo začeti je treba in vztrajati do konca ter se pri tem zabavati.

Andreja Novak